Overwater T-C-C

RELATIE MAAKT DE PRESTATIE – Deel 1 “De Krakende Trap”

Effectief Communiceren

De Krakende Trap

De trap kraakt bij de timmerman altijd het hardst. Een gegeven waar ook ik (als trainer ‘Effectief Communiceren’) onlangs fijntjes mee werd geconfronteerd. Al jaren probeer ik mijn über-rationele en super praktische man duidelijk te maken dat ik anders in elkaar zit dan hij. De manier waarop hij zijn mening en ideeën overbrengt, sluit totaal niet aan op mijne.

Een voorbeeldje

De indeling van de afwasmachine … het zal mij boeien of de messen bij de messen en de vorken bij de vorken in het mandje zitten. Borden netjes gesorteerd en de pannen achterin naast elkaar … pff wat een gedoe. Als het maar schoon wordt, daar gaat het toch om! Toch geeft mijn man niet op en probeert keer op keer mij in te laten zien dat zijn aanpak veel handiger is dan de mijne. Oké, ik wil af en toe best iets doen waar hij blij van wordt. En ja, hij heeft een punt. Zijn aanpak bespaart een hoop tijd bij het uitruimen … maar wat niet standaard in je systeem zit, krijg je er niet zo makkelijk uit.

Feedback van een rationeel (LIFO® Blauw) iemand komt vaak aan als een koude douche … koel, afstandelijk en feitelijk (vooral voor een LIFO® Groen/Gele). Hoe vaak ik ook zeg dat warm, positief en opbouwend geformuleerde feedback beter werkt … je raadt het al, wat niet in iemands systeem zit, krijg je er niet zo makkelijk uit.

Nu is mijn eega een tijdje terug gestart met een Leiderschapstraining van een gerenommeerd bureau. Inzicht krijgen in je eigen gedrags- en communicatiestijl en in die van de ander, is een belangrijk onderdeel in het programma, want “Relatie maakt de Prestatie”! Ik hoor zijn verhalen over sterktes en valkuilen en wat je persoonlijk kunt verbeteren om beter aan te sluiten bij de ander met veel plezier aan. Hij weet mij feilloos te vertellen waar ik goed in ben, maar ook wat mijn verbeterpunten zijn. Auw … hij houdt mij nu die spiegel voor. Maar, dat het nu zijn vruchten afwerpt in onze relatie, dat is een feit!

Vreemde ogen dwingen

Inzicht krijgen in je eigen gedrag en in het gedrag van een ander is te leren. Je mening, gevoel en ideeën zo brengen dat de ander je ook begrijpt noemen we Overbruggende Communicatie. De invloed van vreemden is echter dikwijls groter. Onze krakende trap is dus inmiddels gefixt door de ingehuurde objectieve trainer!

 

 

 

 

 

Improving Organisations is Improving Communication

WE BRIDGE!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.