Overwater T-C-C

Presenteren lastig? 5 tips om het wel te kunnen!

Mijn kinderen zitten op de middelbare school, het Technasium. Hier leren ze al heel vroeg presentaties te houden voor opdrachtgevers, leerkrachten en ouders. Fantastisch, want op jonge leeftijd leren spreken in het openbaar, is een waardevolle les voor de rest van je leven.

Power Point Overkill

Met veel enthousiasme maken ze gebruik van Power Point. Ik weet niet of jij weleens een presentatie van je eigen kind (of een collega ;-)) hebt mogen meemaken, de hele trukendoos gaat open. Met veel gebruik van tekst en kleur vertellen ze hun verhaal. Voeg daar ook nog flitsende overgangen en animaties aan toe en het plaatje is compleet. Ze gaan zo op in de power point presentatie, dat het steeds lastiger wordt het verhaal met enthousiasme te vertellen. Power point leidt af i.p.v. dat het wat toevoegt. Een avond luisteren naar alle presentaties kan hierdoor best lang worden.

Dit kan dus anders. Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, leerde ik ze al een paar basisregels. Hoe maak je een boekbespreking of spreekbeurt aantrekkelijker met een paar effectieve slides? Hier spreekt een trotse moeder wanneer ik zeg, dat ze ruim 5 jaar later, veel complimenten krijgen over hun presentaties. Jong geleerd is oud(er) gedaan!

Wat heb ik ze dan geleerd? Slechts een paar simpele stappen:
  1. Gebruik foto’s of plaatjes die je verhaal vertellen. De tekst zet je in de notitiepagina’s. Deze neem je van te voren goed door, zodat het verhaal in je hoofd gaat zitten. De foto is je geheugensteuntje, je rode draad. Wat wil ik bij dit plaatje ook alweer vertellen? Op deze manier vertel je het verhaal i.p.v. het op te lezen. Dit maakt het voor je publiek veel makkelijker en plezieriger om naar te luisteren. Wat je per ongeluk vergeet te vertellen weet je publiek niet, dus daar hoef je je niet druk over te maken.
  2. Zorg voor een zo groot mogelijk plaatje. Gebruik beeldmateriaal (denk aan copyright) met een zo hoog mogelijke resolutie zodat de foto scherp blijft. Benut het liefst de hele pagina. Je publiek ziet dan meteen waar het over gaat. Over de foto heen schrijf je eventueel nog een titel of kernwoord.
  3. Toch tekst gebruiken? Houd het dan kort. Gebruik maximaal drie kernwoorden in één lettertype en een 28+ lettergrootte zodat het ook goed leesbaar is. Deze kernwoorden helpen je wederom je verhaal te onderbouwen. Vermijd dus lange teksten, want dan gaat je publiek de tekst lezen i.p.v. naar jou luisteren.
  4. Gebruik andere hulpmiddelen tussendoor. Een verhaal gaat nog meer leven wanneer je gebruik maakt van de ruimte en hulpmiddelen om je heen. Door een whiteboard of een flipover te gebruiken, wissel je af. Met een tekening of het opschrijven van een paar kernwoorden, vestig je nogmaals de aandacht op de boodschap van je verhaal.
  5. Stel een vraag tussendoor. Mensen zijn vaak verrast als je tussendoor een vraag stelt. Hiermee betrek je je publiek. Vind je het lastig om een vraag te stellen? Valt best mee hoor. Stel vragen als; “Wie (her)kent dit?” of “Wie vindt dit ook belangrijk?”. Er gaan altijd enthousiaste handen omhoog. Er ontstaat interactie zonder uitgebreid in discussie te gaan. Is er ruimte om een reactie te bespreken, dan pak je die gewoon.

Voor de liefhebbers, een gouwe ouwe van Don McMillan – Death by Power Point:

Succesvol Presenteren? Overbrug met je publiek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.