Overwater T-C-C

RELATIE MAAKT DE PRESTATIE: Deel 2 “Leermodule Hogeschool Inholland Diemen”

relatie maakt de prestatie
Hogeschool INHolland Diemen

Hogeschool Inholland opleiding Facility Management

De Hogeschool Inholland Diemen besteedt in de opleiding Facility Management aandacht aan het onderwerp “Relatie maakt de Prestatie”.

Waarom?

In de praktijk moet een Facilitair Manager samenwerken en overweg kunnen met verschillende stakeholders op verschillende niveaus, met verschillende belangen én invloed. In deze rol is het dus belangrijk te beschikken over overbruggende communicatieve vaardigheden.

Wat leren de studenten?

Bewust communiceren is een essentieel onderdeel bij het opbouwen en onderhouden van je relaties. De studenten leren hun boodschap, mening, ideeën en gevoelens over te brengen op een manier die de ander begrijpt. Ze oefenen hoe je in gesprekken optimaal je belangen kunt sturen, hoe je omgaat met weerstand, en hoe je een sterke gesprekspartner kunt zijn. De docenten gebruiken hiervoor o.a. de Roos van Leary, Belbin en DISC.

Toepassen!

Aan het einde van de module volgt er een examen waarbij de studenten daadwerkelijk het gesprek aangaan met verschillende stakeholders. Ze moeten laten zien dat ze overbruggend kunnen communiceren en een gesprek kunnen sturen.

Relatie maakt de Prestatie - Overbruggend CommunicerenIk mocht als ‘gastactrice’ in 2 verschillende rollen kruipen. Nooit gedacht dat ik hier zoveel plezier aan zou beleven! Ik kreeg van te voren de opdracht bij een goede benadering ‘aan te sluiten bij de student’. Bij een aanpak die juist tegen mijn zere been was, mocht ik tegengas geven, precies zoals het in het echte leven ook zal gaan. Want, hoe gaan ze met weerstand om?

In mijn eerste daadkrachtige, directieve rol ging het er soms behoorlijk pittig aan toe. Dit ‘recht door zee type’ heeft zo zijn/haar sterke kanten, maar strijk je tegen de haren in, dan wordt deze persoon al gauw de overheersende, hooghartige botterik. Dat ik bot kan zijn en het (in mijn rol) nog leuk vond ook, heeft mij zelfs verbaasd! Er waren een heleboel studenten die prima hun mannetje/vrouwtje stonden en zich niet omver lieten blazen. Knap gedaan!

In mijn tweede rol was ik een rustige behulpzame bankfiliaalhouder die, als je deze tegen je krijgt, de betweterige muggenzifter wordt. Met wisselend resultaat gingen de gesprekken soms erg goed en soms ook niet. Alle gesprekken werden gefilmd, dus wat niet goed ging werd al snel duidelijk. Jezelf terugzien is pas een echte eye-opener!

De studenten die minder succesvol waren hebben juist het meest geleerd! We weten allemaal dat we vooral leren door fouten te maken … Dit voelt toch een stuk beter in een veilige leeromgeving dan op de ‘echte’ werkvloer. Een stukje levenservaring die ze mooi meenemen naar de praktijk.

Een ervaring rijker

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geweldige ervaring was! Zowel voor de studenten als voor mijzelf. De studenten van de Hogeschool Inholland hebben naar mijn mening veel geluk dat ze deze belangrijke communicatieve vaardigheden al tijdens hun studie aangereikt krijgen. Ik heb het in de praktijk door schade en schande moeten leren. Jij ook? Gelukkig zien steeds meer bedrijven in hoe belangrijk Effectieve Communicatie is en organiseren training voor al hun medewerkers op dit gebied.

Meer weten?

WIL JIJ ... Groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Je mening, ideeën en gevoelens overbrengen op een manier die de ander begrijpt? In je communicatie met anderen het gesprek kunnen sturen? Leren omgaan met weerstand? Al je individuele kwaliteiten optimaal inzetten? Overwater T-C-C verzorgt blended leertrajecten op het gebied van Effectieve Communicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.